Tulstrupvej
3230 Græsted
Danmark
Emne: Ind, udløb, postarbejde og forenkling (finorientering)
Arrangør: THOK
Ansvarlig: Rolf
Postindsamling: Rune G
En del af jer tager stadig for mange chancer, når I skal finde poster, og der satses lidt for meget på at man kan løbe på retning ind i postcirklen og så se skærmen den går som regl i Nordsjælland men ikke når i kommer til udlandet eller f.eks. til klitterræner i vest Jylland.
Langt de fleste bom sker i umiddelbar nærhed af posterne. Derfor er det vigtigt at kunne gøre selve posttagningen så enkel som muligt. Der er en række teknikker som kan være med til at lave denne simplificering.
Vi vil derfor i april og maj, arbejde med indløb (og til dels udløb), som en del af o-metode for at være godt forberedt til bla. test løb på Fanø.
Vi skal arbejde med at sænke farten i indløbet og læse kortet hele vejen ind i posten.
Det gør vi ved at have lagt posterne i de mest detaljerige områder og ved at have udvalgte postermed korridorer ved indløb og udløb, for at tvinge jer til at læse kortet ekstra grundigt.
Farten skal sænkes lidt, men årstiden gør stadig at skoven er åben og letløbt og I bør derfor kunne få et godt flyd ind gennem posterne.
Det er vigtigt at forstå at det IKKE handler om at finde posterne, men netop om at sænke farten og læse kortet i indløbet (udløbet).
Lille Hareskov er mange steder så åben at I sagtens kan chance jer ind til posten, men tanken er at få indarbejdet en god rutine/metode omkring jeres indløb/posttagning.
Der vil være 4 forskellige sløjfer hver på ca. 2 km – altså kan der løbes op til ca 8 km orientering.
Desuden vil der være en beg/let bane.
———————-
Teknik ved poster handler ikke så meget om at kunne klippe posten med den rigtige teknik. Det handler om flyd i orienteringen. Det at have et godt løb ind til posten og væk fra posten igen er meget vigtigt for at bevare flydet på hele banen. Derfor er det vigtigt, at løberen har en fast rytme ved posterne. Postnummer og definition skal være tjekket inden indløbet til posten. Så vidt muligt skal man have styr på udløbsretningen væk fra posten. Har man ikke det, vil man ofte have lidt tid til rådighed fra man ser posten, til man er henne ved den. Sænk her tempoet og læs udløbsretningen.
• Vælg et godt og sikkert indløbspunkt til posten.
• Sænk farten det sidste stykke ind mod posten.
• Forlæng eller forstør posten. Når en post ligger ved en ledelinje, vil ledelinjen ofte kunne føre til posten. Det er her vigtigt, at man ved på hvilken side af posten, man rammer ledelinjen.
• Tag poster ovenfra. Poster, som ligger på skråninger, er ofte lettere at se og overskue, når man kommer ovenfra.
• Brug postdefinitioner. Postdefinitionen kan give dig gode oplysninger om præcist hvor posten ligger, hvilket kan være afgørende for, at du ikke løber lige forbi posten.
• Kig op. Når du kommer ind i cirklen, må hovedet gerne rotere, så man ser så meget som overhovedet muligt. Derved ser man fl est detaljer og evt. også skærmen. Det er dog vigtigt at pointere, at man under træning ikke skal orientere efter skærmen, men efter terrændetaljen.
Forenkling er en af de absolut vigtigste punkter af orienteringsteknikken. At kunne forenkle kortet kan gøre orienteringen betydelig mere enkel. Orienteringskortet er allerede et meget forenklet og symbolsk billede af terrænet. Men når vi skal orientere, er det nødvendigt at forenkle yderligere. Når man kigger på kortet, udvælger man nogle detaljer, som man omformer til nogle visuelle billeder af terrænet. Disse billeder kalder man for en terrænmodel. Denne terrænmodel sammenholder man så med terrænet, efterhånden som man kommer frem. Processen kan også laves den modsatte vej, dvs. at man laver en model af kortet ud fra det man ser i terrænet. Dette kaldes en kortmodel. Jo bedre terræn- eller kortmodel man laver, des lettere er det at orientere korrekt. Løberes evne til at gøre dette kaldes overføringsevnen. Overføringsevnen afhænger i høj grad af erfaring og visualiseringsevne. Jo mere erfaring man har, des mere nuanceret kan man lave sit terrænbillede ud fra ganske få detaljer.
Det handler om at udvælge sig nogle ganske få, men tydelige terrængenstande og lave sin terrænmodel ud fra. Det vil ofte være tydelige ledelinjer, som f.eks. store kurveformationer eller andre tydelige holdepunkter, som er let genkendelige. Betegnelserne grov- og finorientering handler i høj grad om hvilke og hvor mange detaljer, man bruger i sin terrænmodel. Ved grovorientering vil man bruge få, men meget tydelige terrænformationer, mens man ved finorientering vil bruge flere og mindre terrænformationer til at danne sin terrænmodel. Uerfarne løbere vil ofte bruge små ubetydelige terrængenstande som sten, huller el. lign. at orientere efter, hvilket kan gøre orienteringen mere kompliceret.
Vi vil ved vores træninger i april og maj primært arbejde med vores finorientering da vi har fokus på indløb/udløb og postarbejde.
Vi ses
O-hilsner
Tim